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アイテム
新しい高品質濃縮法としての界面前進凍結濃縮法の開発およびその地域食品新素材への応用
https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/129
https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/129daec5adf-fc1b-4c9a-bd70-b4d6c87e83af
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2019-01-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 新しい高品質濃縮法としての界面前進凍結濃縮法の開発およびその地域食品新素材への応用 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Development of progressive freeze-concentration as a new method for high-quality concentration | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題 | 界面前進凍結濃縮 | |||||
キーワード | ||||||
主題 | 成分プロフィール | |||||
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主題 | 加賀棒茶 | |||||
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主題 | ブルーベリーワイン | |||||
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主題 | ルビーロマンワイン | |||||
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主題 | progressive freeze-concentration | |||||
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主題 | component profile | |||||
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主題 | Kaga roasted stem-tea | |||||
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主題 | blueberry wine | |||||
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主題 | Ruby Roman wine | |||||
資源タイプ | ||||||
著者 |
宮脇, 長人
× 宮脇, 長人 |
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抄録 | ||||||
内容記述 | 液状食品の濃縮法として、凍結濃縮法は蒸発法や膜濃縮法と比較して最も高品質が得られるものの、これまでにあまり実用化されていない。凍結濃縮法の一つである界面前進凍結濃縮法について、そのいくつかの技術的課題を克服することによって、その実用化への可能性を見出すことができた。本方法の最大の特長は濃縮前後において成分分布プロフィールがほとんど変化しないことである。本方法をいくつかの石川県特産品に適用した。その結果、加賀棒茶高品質濃縮品、高濃度濃縮日本酒(アルコール濃度 27.1 vol%)、補糖不要のブルーベリーワイン、ルビーロマンワインなど、これまでにない高品質濃縮食品新素材を提案することができた。 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述 | Although freeze concentration is known to give the best quality among the methods for the concentration of liquid food including evaporation and membrane concentration, the practical application of freeze concentration is still limited. Progressive freeze-concentration (PFC), as a method for freeze concentration, was improved in its technical shortcomings for its practical application. The marked advantage of PFC exists in the concentration process without changing component profile. PFC was applied to concentrate several local foods in Ishikawa Prefecture. As a result, a high-quality concentrated Kaga roasted stem-tea( bocha), a highly concentrated Japanese sake( alcohol content at 27.1 vol%), wines without chaptalization( sugar addition) from blueberry and Ruby Roman grape have been successfully proposed. | |||||
書誌情報 |
石川県立大学研究紀要 en : Bulletin of Ishikawa Prefectural University 巻 1, p. 1-9, 発行日 2018-03-31 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 石川県立大学 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
収録物識別子 | 2434-7167 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12840922 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |