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  1. 石川県立大学研究紀要
  2. 第4号

麩製造時排液を用いてペレット化された米ぬかと生米ぬかの保存性と脂肪酸組成比較

https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/185
https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/185
6603a6a0-3718-43de-b6e5-743648f25018
名前 / ファイル ライセンス アクション
0209BISPU.pdf 本文(pdf) (894.5 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2021-05-06
タイトル
タイトル 麩製造時排液を用いてペレット化された米ぬかと生米ぬかの保存性と脂肪酸組成比較
タイトル
タイトル Comparisons of Acid Value and Fatty Acid Composition in Pelletized Rice Bran by Using Liquid Waste from Fu Production with Those in Raw Rice Bran
言語
言語 jpn
キーワード
主題 黒毛和種
キーワード
主題 オレイン酸
キーワード
主題 保存性
キーワード
主題 ペレット化
キーワード
主題 生米ぬか
キーワード
主題 Japanese Black
キーワード
主題 oleic acid
キーワード
主題 preservation
キーワード
主題 pelletization
キーワード
主題 Raw rice bran
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 石田, 美保

× 石田, 美保

WEKO 229

石田, 美保

ja-Kana イシダ, ミホ

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松田, 一夫

× 松田, 一夫

WEKO 230

松田, 一夫

ja-Kana マツダ, カズオ

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浅野, 桂吾

× 浅野, 桂吾

WEKO 51

浅野, 桂吾

ja-Kana アサノ, ケイゴ

en ASANO, Keigo

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石田, 元彦

× 石田, 元彦

WEKO 40

石田, 元彦

ja-Kana イシダ, モトヒコ

en ISHIDA, Motohiko

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ISHIDA, Miho

× ISHIDA, Miho

WEKO 231

en ISHIDA, Miho

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MATSUDA, Kazuo

× MATSUDA, Kazuo

WEKO 232

en MATSUDA, Kazuo

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抄録
内容記述 生米ぬかは、オレイン酸を多く含むため、それを黒毛和種肥育牛に給与することで、牛肉の食味向上を図ることができる。しかし、酸化され易いので保存性に劣る。そこで、生米ぬかに麩の製造過程で発生する排液(以下、「排液」と略す。)を添加してペレット化することで保存性の向上を目指した。市販生米ぬかと水または排液を重量比で 1:1 または 1:0.5 の割合で混合、成形後に乾燥して作成したペレットおよび生米ぬかを屋内で 12 週間保管して、酸価ならびに粗脂肪含有率とオレイン酸含有率を測定した。また、ペレットの横断面を電界放射形走査電子顕微鏡で観察した。その結果、排液添加ペレットは水添加ペレットと生米ぬかに比べて、粗脂肪含有率とオレイン酸含有率に差はなく、米ぬかが排液成分でコーティングされて、保管中の酸価が低かった。これにより、排液添加米ぬかペレットは生米ぬかよりも保存性の高い飼料としてウシに給与できることが示唆された。
抄録
内容記述 Rice bran can be fed to fattening cattle to improve beef quality because it is high in oleic acid. However, raw rice bran is difficult to be preserved due to its easily oxidizable nature. Experiments were conducted to compare acid value and fatty acid composition of pelletized rice bran by using liquid waste from fu production (liquid waste) with those in raw rice bran. The mixture of rice bran and water or liquid waste at a ratio of 1:1 or 1:0.5 by weight were pelletized and dried to make four kinds of pellet diet. Raw rice bran and the four kinds of pellet diet were placed indoors for 12 weeks, and their acid value, crude fat and oleic acid contents were measured over time. The cross-sections of the pellet diets were also observed by field emission scanning electron microscope (FESEM). The crude fat and oleic acid contents in the water added pellet (WAP) and the liquid waste added pellet (LWAP) were not different from those in raw rice bran. The FESEM observation revealed that the liquid waste components coated rice bran particles in LWAP, which resulted in a lower acid value of the LWAP than those of WAP and the raw rice bran. It was suggested that LWAP could be fed to fattening cattle as the feed, which had higher preserve quality than raw rice bran and was as effective as raw rice bran to improve beef quality.
書誌情報 石川県立大学研究紀要
en : Bulletin of Ishikawa Prefectural University

巻 4, p. 61-68, 発行日 2021
出版者
出版者 石川県立大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2434-7167
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12840922
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 09:54:54.588697
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