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  1. 石川県立大学研究紀要
  1. 石川県立大学研究紀要
  2. 第7号

栄養教諭から見た学校の食育とその実施体制の評価

https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/2000041
https://ishikawa-pu.repo.nii.ac.jp/records/2000041
1aa251f8-1a91-4b21-9279-15f494bc3a46
名前 / ファイル ライセンス アクション
0507BISPU.pdf 本文(pdf) (1.6 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-08-01
タイトル
タイトル 栄養教諭から見た学校の食育とその実施体制の評価
タイトル
タイトル This survey engaged nine public elementary and junior high school nutrition teachers in Ishikawa Prefecture. The study provided insights into the current state of school food education as perceived by these teachers, who play a pivotal role in shaping the core of school food education. The primary
言語
言語 jpn
キーワード
主題 食育
キーワード
主題 栄養教諭
キーワード
主題 学校
キーワード
主題 食育体制
キーワード
主題 food education
キーワード
主題 nutrition teachers
キーワード
主題 schools,
キーワード
主題 food education system
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Assessing School Food Education and its Implementation System : Perspectives from Nutrition Teachers
言語 en
著者 安嶋,まなみ

× 安嶋,まなみ

ja 安嶋,まなみ

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山下,良平

× 山下,良平

ja 山下,良平

Search repository
住本, 雅洋

× 住本, 雅洋

ja 住本, 雅洋

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著者(英)
姓名 YASUJIMA,Manami
言語 en
著者(英)
姓名 YAMASHITA,Ryohei
言語 en
著者(英)
姓名 SUMIMOTO,Masahiro
言語 en
抄録
内容記述 石川県内の公立小学校及び公立中学校に所属する栄養教諭9 人を対象とし,学校での食育の中核を担う栄養
教諭から見た学校の食育の実態をインタビュー調査し,家庭の補完としての機能の状況を明らかにした。学校
での食育の家庭への補完としての機能は,学校給食の準備から食事,後片付けまでの一連の活動を経験する中
で,また,家庭へ向けての便りやホームページの食育配信,食育行事を通して,共通性のある食事の摂り方や
マナーなどの食習慣を理解し身につけることが中心となっていた。今後更に子どもの食育を拡充するには,人
員や体制の見直しを踏まえた学校の食育推進が必要であると考えられた。
抄録
内容記述 This survey engaged nine public elementary and junior high school nutrition teachers in Ishikawa
Prefecture. The study provided insights into the current state of school food education as perceived
by these teachers, who play a pivotal role in shaping the core of school food education. The primary
objective of school food education was to bridge the connection between school-based dietary
instruction and family settings. This connection involved a sequence of activities encompassing
meal preparation, consumption, and post-meal cleanup. Educational events were designed to foster a
comprehensive understanding of eating habits, including common dietary practices and proper
etiquette. To further enhance children’s dietary behaviors in the future, it is imperative to advocate
for promoting food education within schools, a task that entails a comprehensive assessment of
staffing and system structures.
bibliographic_information ja : 石川県立大学研究紀要
en : Bulletin of Ishikawa Prefectural University

巻 7, p. 27-39, 発行日 2024-03-31
出版者
出版者 石川県立大学
言語 ja
出版者
出版者 Ishikawa Prefectural University
言語 en
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2434-7167
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12840922
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2024-06-15 06:07:22.119521
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